رشد چشمگیر تولید علم در دهه های گذشته در کشور و حضور پر شمار مقالات علمی پژوهشگران ایران در نشریات معتبر داخلی و خارجی ، موجب توجه بیش از پیش جامعه علمی و مدیریت عالی پژوهشی کشور به موضوع مهم اخلاق در انتشار علمی پژوهشی خصوصا انجام تحقیقات در زمینه های زیست پزشکی گردید. به منظور پیشگیری از عدم رعایت اصول اخلاقی در پژوهش، خصوصاً پژوهش های زیست پزشکی و بر اساس بیانیه 1947 نورنبرگ و 1975 بلمونت اصول، قواعد و موازینی در این زمینه وضع و به کشورها توصیه گردید که این کدهای اخلاقی برای انجام پژوهش های علوم زیستی ایجاد و مورد توجه قرار گیرد. در کشور ایران از سال 1378 طبق آیین نامه کمیته کشوری اخلاق در پژوهش های علوم پزشکی، این کمیته در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکیی تشکیل گردید.
در این راستا، نظر به انجام تحقیقات در زمینه های زیست پزشکی در دانشگاه تهران، رعایت قواعد و موازین اخلاقی جهت انجام پژوهش در زمینه های مذکور در این دانشگاه موجب توجه بیش از پیش مسئولین دانشگاه به موضوع مهم اخلاق در انتشار آثار علمی پژوهشی گردید و مطابق با دستورالعمل تشکیل، سطح بندی و شرح وظایف کمیته های اخلاق پژوهش های زیست پزشکی (کمیته های ملی، دانشگاهی و سازمانی اخلاق) اقدام به دریافت کد بین المللی اخلاق پژوهشی نمود.
«نظام نامه کد بین المللی اخلاق پژوهشی دانشگاه» که همزمان با جشنواره آموزش دانشگاه و با حضور معاون اول ریاست محترم جمهوری وقت، جناب آقای دکتر جهانگیری رونمایی شد، مشتمل بر کد بین المللی ویژه دانشگاه تهران و دستور العمل تشکیل و سطح بندی کمیته های اخلاق پژوهش در دانشگاه بوده است. دبیرخانه اخلاق پژوهش در اداره کل برنامه ریزی و نظارت پژوهشی مسئولیت هماهنگی میان کمیته های دستگاهی و متولی انجام امور مربوط به اعطاء کد مذکور می باشد.